Концерт „Два портрета на романтизма” – 14.11.2017 г.

 

Романтизмът в музиката възниква в края на 18-ти и началото на 19-ти век. Той обогатява жанрово музиката – силно развитие отбелязват музикалните миниатюри – музикален момент, мазурки, валсове, ноктюрни, песни без думи; разцъфтяват и по-крупни музикални видове като балада, фантазия, полонеза, симфонична поема. През периода на Романтизма достигат до високо развитие националните музикални култури на много европейски страни като Франция, Германия, Италия, Испания, Норвегия, Русия, Полша. Сред най-забележителните представители на Романтизма изпъкват: Р. Шуман, Ф. Менделсон-Бартолди, Р. Вагнер, Й. Брамс, Ф. Лист, П. И. Чайковски, Е. Григ.

Един от най-ярките представители на немския Романтизъм е Феликс Менделсон-Бартолди – бележит композитор, знаменит диригент, пианист-виртуоз, цигулар и органист. Композициите му са пропити с тънък, проникновен и завладяващ лиризъм. Такива са концертите му за цигулка, пиано, осемте тетрадки „Песен без думи”, четирите сонати, прелюдиите. Написва 140 песни по стихове на Гьоте, Шилер, Хайне, Байрон и др. Широко известен и популярен и до днес е неговият „Сватбен марш”. Музиката на Менделсон получава признание в цяла музикална Европа. От него се учат Шуман, Вагнер, Брамс, Чайковски, Масне, Шосон.

Ако трябва до този портрет да поставим още един представител на Романтизма, ползващ се с широка известност, чиито музикални творби са обичани от милиони хора по целия свят, ние предлагаме на многоуважаваната публика този на Пьотр Илич Чайковски. „Само онази музика, която се е изляла от дълбините на развълнуваната от вдъхновението артистична душа, може да трогне, да покърти, да развълнува… За сърцето, което не се трогва, не може да има музика. Мелодията е богът на музиката”. Тези откровения на Чайковски най-добре разкриват романтичните възгледи на големия руски композитор.

Музиката му е безкрайно изразителна, пронизана от мелодичност и емоционалност. За 23 творчески години Чайковски е написал 11 опери, 7 симфонии, 4 концерта, 6 увертюри, 3 балета, 117 пиеси за пиано, триа, квартети, 103 романса, прелюдии, хорови и солови песни, кантати, църковна музика, десетки теоретични и литературни трудове. Венец на неговото романтично творчество са оперите „Евгений Онегин” и „Дама Пика”, балетите „Лебедово езеро” и „Лешникотрошачката”, увертюрите „Фантазия”, „Ромео и Жулиета” и „Франческа да Римини”, Първият концерта за пиано и оркестър, Концертът за цигулка и оркестър в ре мажор „Серенада за струнен оргестър”.

С концерта „Два портрета на Романтизма” ансамбълът, дирижиран от Райчо Христов и състоящ се от Камерен оркестър „Орфей” (носител на престижното звание „Музикант на годината 2016”) и пианистът проф. Красимир Тасков, носител на множество първи награди от международни конкурси, организаторите от МС „М. Големинов” се надяват, че ще поднесат на зажаднялата за романтична музика кюстендилска публика един истински спектакъл.

Афиш

Концертът ще се състои на 14 ноември 2017 г. в Художествена галерия „Вл. Димитров – Майстора”. Начало – 19.00 ч.

Билети могат да се закупят от офиса на МС ”М. Големинов”, ул. „Пауталия” № 5 всеки делничен ден от 11.00 до 13.00 ч. и от 16.00 до 18.00т ч.

Повече информация на тел.: 0882293981 и на сайта на Сдружението: http://msmgoleminov.kncity.info/

Work Categories