Павел Минев

pavelminev БИОГРАФИЯ

 

„Съвременният Паганини“ – така „Гласът на Америка“, „Российская Газета“, „Свободна Европа“, „Култура“, „Grazia“ и другите световни медии наричат Павел Минев.

Многобройни са правостоящите овации на публиката на 4 континента на неговите концерти с легендите на класическата музика – най-известните оркестри, диригенти, зали – такива като Държавния Академичен симфоничен оркестър на Русия „Светланов“ и Ню Йоркската Карнеги хол, Московски Виртуози и Софийски Солисти, Московски камерен оркестър и Columbia Artists Managements Hall, Голямата зала на Московската консерватория и Берлинска филхармония.

На 23 години П. Минев – студент на Московска консерватория е приет за щатен солист на Московската филхармония, където работят С. Рихтер, Ю. Башмет, В. Репин.

„Ярък и много интересен музикант“ – В. Берлински – ръководител на квартета „Бородин“. „Изпълнението му се отличава с виртуозна техника, артистизъм, дълбочина, одухотвореност и високо майсторство“ – К. Орбелен (САЩ) – ръководител на Московски камерен оркестър. „Виртуозно и образно, предизвиква ярка емоционална реакция“ – Д. Магуцев. Така членовете на художествения съвет оценяват изпълнението на българския цигулар, който става първия чужденец – солист на Московската филхармония за 75 год. й история.

На международните конкурси в Италия, Чехия, Русия, България, Полша Павел Минев е награден с І награда и там той се среща с най-известните сега цигулари (Юлиан Рахлин).

Българският музикант е канен да участва в най-значителни професионални и държавни събития, в присъствието на правителствени глави и многохилядна аудитория – такива, като Юбилейната на европейските педагози (ESTA) – почетен президент Й. Менухин и Олимпийските Игри, фестивалите на Ю. Темирканов и Московския държавен симфоничен оркестър на П. Коган, Дните на България по света, Юбилея на Е. Светланов, коледните концерти в Народното събрание, Парламента на Русия и Държавния департамент във Вашингтон.

Преподаватели на П. Минев са Й. Йорданова и И. Бочкова, при която той се дипломира като Доктор по музика, като стипендиант на Международната фондация „Св.Св. Кирил и Методи“. Цигуларят е осъществил над 50 световни премиери, има издадени CD в САЩ, EU, а в Русия Държавната компания „Култура“ открива с негови записи своя първи тираж (заедно с Б. Березовски и Д. Шаповалов).

П. Минев е награден с Държавен грант на Русия от Президента сред 10 видни дейци на изкуството през 2002 г., от Министерството на културата на България през 2003г. за принос в развитието на Българската музика, от Министъра на културата на Казахстан с награда „Бейтерек“ през 2007г., от Международния съюз на музикантите с Юбилеен медал през 2008г.