Майски музикални дни 2016 – Кюстендил (8-мо издание) – проект „От Моцарт до Големинов“

obshtina-kyustendil
Община Кюстендил
Осмото издание на фестивала „Майски музикални дни“ ще се състои от 10 до 30 май 2016 г. Организаторите Музикално сдружение „Марин Големинов“ и Община Кюстендил тази година акцентират на две значими музикални събития в Европа – 260-годишнината от рождението на гениалния австрийски композитор Волфган Амадеус Моцарт и 108 години от рождението на големия български композитор Марин Големинов. kartinna-galeria
Картинна галерия „Вл. Димитров Майстора“

В рамките на 20 дни в Художествена галерия „Вл. Димитров- Майстора“ в Кюстендил ще се реализират четири музикални прояви , в които ще вземат участие прочути изпълнители от България и чужбина. Ще прозвучат творби от Вивалди, Бах, Моцарт, Бетовен, Лист, Шопен, Чайковски, Брамс, Шостакович, Владигеров, Големинов.

krepost-hisarlaka
Крепост „Хисарлъка“

На един от най-добрите ансамбли у нас, Камерен оркестър „Орфей“, ще солира оперната прима Вера Николова (мецосопран), която ще пристигне от Париж специално за Фестивала. Най-впечатляващите творби в програмата й са на Вивалди, Големинов, а „Il tramonto “ на Оторино Респиги ще бъде изпълнена за първи път в България.

Почитателите на виртуозната музика ще се срещнат с невероятните изпълнения на пианиста Иван Дончев (Италия/България), който ще посвети една от клавирните си пиеси на 150-годишнината от рождението на италианския композитор Феручио Бузони.

Специален гост на Фестивала е цигуларят Павел Минев, известен като „българският Паганини“. Той ще посвети цялата си програма на 100-годишнината от рождението на гениалния цигулар Йехуди Менухин и 90-годишнината на великия български цигулар Васко Абаджиев. Публиката с любопитство ще очаква и изпълнението на смятаната за една от най-трудните виртуозни пиеси за цигулка „Фуриите“ на Еужен Изаи.     Заслужен реверанс към кюстендилската публика са включените в програмите на почти всички изпълнители творби на Марин Големинов. Причината е и в очакваната от музикалната общественост у нас и в чужбина церемония по връчване за първи път на Националната награда за музика на името на маестро Марин Големинов. Тя е част от проекта „От Моцарт до Големинов“ и ще се състои на 28 септември 2016 г.

 Обща програма  Програма-1  Програма-2  Програма-3   Програма-4

 

Генерален партньор ТОРГОТЕРМ – АД

Медийни партньори : Дарик радио-Кюстендил и телевизия КОЛОР

Билети и абонаментни карти се пускат в продажба от 1 април 2016 г.

ул. „Пауталия” 5 – офис на Музикално сдружение „Марин Големинов“

всеки делничен ден от 11 до 13 ч. и от 16 до 18 ч.

Предварителни заявки и повече информация на тел. 0882293981.

 

 

Категории