Биография Лия Петрова

 Лия Петрова – носител на Първа награда от един от най-престижните цигулкови конкурси в света „Карл Нилсен“ (Дания), е следващият вече прочут млад музикант, който ще се изяви на сцената на Международния фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща“ заедно с елитния ансамбъл „Софийски солисти“ под диригентството на Пламен Джуров.

Ще прозвучат любими на публиката шедьоври за струнни инструменти от Бах, Шуберт, Сарасате, Сен – Санс, Големинов и др. Веднага след събитието в „Дни на музиката в Балабановата къща“, музикантите заминават на голямо концертно турне в Япония.

МФ „Дни на музиката в Балабанота къща” се осъществява с любезната подкрепа на Фондация „Америка за България”, Фондация „Музикартисимо”, Община Пловдив, Общински институт „Старинен Пловдив”, Министерство на културата.

Лия Петрова (родена през 1990 г.) започва да свири на цигулка на 4-годишна възраст, на 6 г. вече излиза с оркестър на сцена, а на 8 г-годишна възраст получава медал „Моцарт“ за най-млад артист на ЮНЕСКО. През 2001 г. тя е приета в Hochschule fur Musik und Theater Rostock при проф. Petru Munteanu. Следват наградите от международните конкурси „Тибор Варга“ (Сион), „Луи Шпор“ (Ваймар), Instrumenten Music Fond и др. Като камерен музикант, Лия Петрова се изявява на множество престижни европейски фестивали. След успешния й дебют в Хамбург тя е аплодирана на големите сцени в Рим, Прага, Монако, Брюксел, Амстердам и др. Сред звездните й изяви е участието в проекта „Марта Аргерич и приятели“ в Атина, където през 2011г си партнира с легендарната Аргерич, Рено Капюсон, Юри Башмет и Миша Майски. Съвсем наскоро, през 2016, 25-годишната българка печели Първа награда на авторитетния международен конкурс „Карл Нилсен“ в Дания.

Камерният ансамбъл „Софийски солисти“, основан през 1962 г, в изнесените над 3000 концерта по цял свят представя произведения от близо четири столетия. Сред тях – десетки, написани специално за ансамбъла. „Солистите“ участват в авторитетни международни фестивали, свирят в Карнеги хол, Барбикан център, Гевандхаус, зала Гаво, в операта в Сидни и на всички престижни сцени в Япония и Корея.

През първите 16 години ръководител на ансамбъла е един от големите български композитори и диригенти – акад. Васил Казанджиев. В периода от 1978 – 1988г негов приемник е Емил Табаков. Той разширява стилистичните и инструментални характеристики на камерната формация и реализира серия записи и телевизионни филми. Развитието на традициите и обновяването на персоналния състав на „Софийски солисти“ се свързват с дейността на настоящия диригент – Пламен Джуров. Ансамбълът има в актива си около 90 грамофонни плочи и компактдискове, издадени от Denon, Saba, Columbia, Concord concerto, Centaur, Labor Records, Гега-ню, Балкантон и други звукозаписни фирми, както и филми за различни телевизионни компании в Европа, Австралия и Южна Америка. Знак за престижа му е работата с музиканти като Х. Шеринг, Х. Холигер, Д. Шафран, Н. Цабалета, Х. Спарнай, Т. Брандис, В. Лукас, Ж. Мартенс, П. Галоа, Д. Волтер, В Кацарова, Н. Лугански и Н. Кенеди.

В определени случаи към струнния ансамбъл от 14 изпълнители се прибавят духови и ударни инструменти. Така съставената Музикална асоциация „Софийски солисти“ разширява репертоара си от симфонии и концерти на Хайдн и Моцарт до произведения на Барток и Шостакович.

Лия Петрова свири на уникална италианска цигулка Matteo Goffriller (1690).