Биография Ангел Станков

Ангел Станков завършва Музикалната академия при проф. Леон Суружон и проф.Владимир Аврамов. По препоръка на световноизвестния цигулар Руджиеро Риччи специализира в Лондон при проф. Мануг Парикян, а по-късно при проф.Ифра Нийман.

В момента е един от най-изявените и разностранни български музиканти. Като солист, камерен изпълнител, концертмайстор на Софийската филхармония и напоследък, диригент, участва активно в концертния живот у нас и представя българската музикална култура по всички краища на света.

Професор е в ДМА“П.Владигеров“ от 1996г., а от 1999г е бил и Заместник Ректор.

Гостувал е в повечето европейски страни, САЩ, Япония, Тайван, Южна Корея, Сингапур и Куба, като е свирил в най-престижни зали: Карнеги Хол – Ню Иорк, Кенеди център-Вашингтон, Гевандхауз-Лайпциг, залата на Московската консерватория, Изуми Хол- Осака, Сънтори Хол-Токио, операта- Ница и др.

Заедно с Йосиф Радионов е носител на редица престижни награди между които „Златна лира“ на СМТДБ, Диплом за високо изпълнителско майсторство от XII Световен младежки фестивал в Москва, Наградата за изкуство на Екофорум за Мир, Наградата ‘Златно перо“, Наградата за изкуство на дружество „Гражданин“, наградата 100 години Бела Барток, грамота за високи изпълнителски постижения на Министерството на културата, Първа награда и златен медал на Първия международен конкурс за камерна музика в град Осака’93.

През 2008г за популяризиране на британска музика получава Орден на Британската империя от Кралица Елизабет II.

Реализирал е записи индивидуално и с цигулково дуо Станков-Радионов за БНР, БНТ, Балкантон, БиБиСи- Лондон, радио Хага, Радио Прага, Руска и Френска телевизии, Йомиури Телевижън, Радио НХК-Япония и др.