Анна Дитри-Калудов

20161101-1 Анна Дитри-Калудов -сопран

 

Анна Дитри-Калудов е полска оперна певица – сопран, родена е в Бистрица Клодцка в Полша. Звършва Средно Музикално Училище със специалност цигулка и пеене в Полша и Нов Български Университет в класа по класическо пеене на Калуди Калудов.

Започва своята кариера, участвайки в състав за барокова музика „Студио 27” и в „Схола Канторум Познаниенсис”. Дебютира през 2005 г. в операта „Юлий Цезар” от Г. Ф. Хендел. През 2009-2010 г. е солистка на операта в Пловдив. Има участия в много международни фестивали, като „Вива ил канто”, „Опера опен – Варшава”, „Лятна градина на изкуствата”, „Вечери при Телеман”, „Банско Фест” и др.

Най-значимите й изяви са концертът по време на аудиенция на папа Йоан Павел II във Ватикана (2004), цикъл от концерти по случай 250 години от рождението на Моцарт (Полша, 2006), концерт в зала „Далас” (Румъния), концерти с Шуменската, Плевенската и Видинската филхармонии, концерти във Виена и в Братислава .

През февруари 2010 г. открива Годината на Шопен в България с цикъл от песни на Фредерик Шопен.

Репертоарът й включва ролите на Тоска от „Тоска”, Мими от „Бохеми” и Лиу от „Турандот” на Пучини, Елизабет от „Дон Карлос” и Леонора от „Трубадур” на Верди, Микаела от „Кармен” на Бизе, Графиня от „Сватбата на Фигаро” и Донна Елвира от „Дон Жуан” на Моцарт и др.

Анна Дитри-Калудов пее на оперните сцени в Полша, Австрия, Германия, Чехия, Румъния, Италия, Бразилия и в България.